Met 10 tips voor een supergoed kerst-buffetdiner

Diners tijdens en rond de kerstdagen zijn voor ons keto’ers vaak een ramp! De hele familie of grote vriendengroepen komen bij elkaar en wij zijn de enigen die zonder suikers en koolhydraten de kerstdagen willen doorkomen. Dus als anderen koken zijn wij vaak de Sjaak. Blijft over: zelf koken. Voor die grote groep. Help!

Inderdaad: wanneer je zeker-weten in ketose wil blijven, dan neem je de regie in eigen hand. En dat hoeft helemaal niet tot heel veel werk of drukte te leiden. Gewoon een beetje slim aanpakken en goed voorbereiden! Maak een plan en werk vooruit.

Om het je gemakkelijker te maken hebben wij bij KetoServices drie kerstmenu’s samengesteld die je ook nog eens kunt mixen-and-matchen. Elk gerecht is prima van te voren te bereiden en vraagt op de dag zelf nog maar heel eventjes tijd of aandacht. En als je voor een buffetdiner gaat dan wordt het helemaal eezypeezy!

Klanten van KetoServices ontvangen de kerstmenu’s en -recepten (op macro!) van deze kerstdiners vanzelf, via hun FB-groep of per e-mail. Gratis uiteraard! En voor alle fans van KetoServices stelden wij een wat-te-doen-lijstje op voor een kerst-buffetdiner: makkelijk bij grote groepen!

10 tips voor een supergoed kerst-buffetdiner:

  1. Moet de kamer op z’n kop of halfleeg? Doe dat zeker een dag van tevoren al! Dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar in te richten en te decoreren. Want de gerechten heb je al eerder voorbereid. Slimmerd!
  2. Kies een thema/kleur. Gebruik wit (of zwart) als basis (tafellakens, serviesgoed, enz.) en in de thema/kleur kun je verder decoreren: kerstballen, servetten, kaarsen, menukaartjes, enz. Snoeren kerstlichtjes zijn passend voor de gelegenheid en heel sfeervol. Ook op of boven de buffettafel. Probeer het bij dezelfde lichtkleur en -sterkte te houden. Kerstlichtjes kunnen ook in glazen vazen, in planten en op de kast(en). En zorg dat je voldoende verlengsnoeren en/of batterijen in huis hebt!
  3. Denk na over hoe gasten gaan eten. Kunnen ze ergens zitten? Zijn het gerechtjes die slechts met een vork of lepel gegeten kunnen worden? Want dan kan het bordje in de hand blijven. Anders zijn statafels wellicht een uitkomst?
  4. Bij de opbouw van een buffettafel is het leuk met hoogte te spelen. Plaats een krat o.i.d. ondersteboven achterop op de tafel en sla daar een doek of laken omheen. Allerlei sfeerdecoraties zijn mogelijk, maar wees voorzichtig met kaarsjes: gasten reiken met hun licht ontvlambare kleding over zo’n buffet heen…
  5. Grote groep mensen, meerdere gangen… Heb je wel zoveel serviesgoed? Werk met disposables (die kunnen tegenwoordig echt heel mooi zijn) of huur bestek en serviesgoed in; dat is minder kostbaar dan je zou denken, en alles mag vies terug. Dat scheelt een berg (af)was! En als je toch huurt, maak het dan helemaal àf: uni-tafellakens, mooie wijn- en waterglazen, rechauds, wijnkoeler, ijsemmer, presentatieschalen, amuseschaaltjes…
  6. Presenteer borden aan het begin van het buffet, bestek en servetten aan het eind. Groepeer bestek in bakken of op borden.
  7. Presenteer koud bij koud, en warm bij warm. Of, bij ruimtegebrek: eerst koude gerechten en daarna warme gerechten. Daarna eventueel nog een dessertbuffet. Presenteer schalen symmetrisch.
  8. Dranken en glazen op een andere tafel/bar in een andere ruimte, of in elk geval niet vlak naast het buffet. Dan komt gemakkelijker “de loop” in je feestavond.
  9. Salades kun je als “berg” op een schaal serveren. Maar het wauw-effect krijg je wanneer je alles (op een spiegel?!) presenteert als 1-persoonshapjes in amusekommetjes, -glaasjes, -schaaltjes, enz. En soep, hoog op smaak, in kleine koffiekopjes. Denk aan passend bestek daarbij.
  10. Je hebt al gauw toch te veel eten gemaakt. Plan dus gerust een kliekjesavond voor de dag erna. Scheelt weer inkopen en koelkastruimte.

Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 − 7 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.